Procestechniek

logo_Technicom_DEF_RGB_KLEIN
Wij verzorgen in samenwerking met Technicom, voor u de volledige operator opleidingen Basisoperator, Operator A, Operator B, Operator C en Operator D, zowel het theoretische als het praktische gedeelte. De praktijkopdrachten worden toegespitst op uw bedrijfssituatie en ook uitgevoerd in uw bedrijf. Dit garandeert dat uw medewerkers een opleiding volgen, die volledig is ge-ent op uw bedrijf. De uitstroom-richtingen die wij kunnen verzorgen zijn Proces, Logistiek, Levensmiddelen, Productietechniek en Energie.

Naast de scheikundige, natuurkundige en technische aspecten uit de procesindustrie, wordt natuurlijk ook geleerd hoe deze processen moeten worden uitgevoerd om een zo gering mogelijke belasting voor het milieu te veroorzaken. Bovendien wordt in het vak milieutechniek aandacht geschonken aan de wijze waarop verontreinigingen van lucht, bodem en water kunnen worden verwijderd.

Beroepenveld procestechniek

Het beroepenveld Procestechniek omvat uitvoerende en middenkader beroepen in de procesindustrie. In de procesindustrie worden procesmatig, dus stap voor stap en vaak met automatisch werkende apparatuur, producten gemaakt. Voorbeelden van procesindustrie zijn de (petro-)chemische industrie, papier- en papierwaren industrie, rubber- en kunststof verwerkende industrie, energiebedrijven, farmaceutische industrie, enzovoorts. In de procesindustrie worden de productieprocessen bewaakt en beheerst door operators. Zij werken vaak in ploegendienst, omdat de meeste processen 24 uur per dag doordraaien. Er zijn verschillende soorten operators. Afhankelijk van de complexiteit van het proces en de mate waarin de operator, behalve productietaken, ook andere taken heeft (bijvoorbeeld die van leidinggevende), is een kwalificatie op niveau I, II, III of IV vereist. Behalve de indeling in vier kwalificatieniveaus kent de procesindustrie een onderscheid tussen procesoperators en mechanisch operators. Een procesoperator bedient, bewaakt en regelt processen, waarbij de aard van stoffen verandert. Dit worden chemisch/fysische processen genoemd. Voorbeelden zijn het bereiden van bier en het omzetten van hout in papier. Een mechanisch operator bedient, bewaakt en regelt installaties die producten vervormen, vullen, verpakken, enzovoorts. Dit worden mechanisch/fysische processen genoemd. Voorbeelden zijn het vervaardigen van gebruiksvoorwerpen uit metaal en het afvullen van blikjes verf.

Basisoperator

Operator A

Operator B

Operator C